Bir veritabanının düzenli olarak yedeğinin alınması ve sağlıklı replikasyonun mevcut olması kadar olabilecek herhangi felaket senaryosunda veritabanının devamlılığı da oldukça önemlidir. Gelen taleplerin primary veritabanına ulaşılamama durumunda (sunucunun kapanması veya Postgres servisinin kapanması gibi) okuma ve daha da önemlisi yazma işlemlerinin standby node'lar üzerindeki veritabanından devam etmesi yani read-only olan bir node'un writable olması bir veritabanı yöneticisinin yapması gereken öncelikli işlerden biridir. Bahsettiğim bu yapı Autofailover yapısının mevcut olmasıyla mümkündür.
PostgreSQL veritabanıyla bir Autofailover yapısının kurulmasının birden fazla yolu vardır. Temel olarak Autofailover için aşağıdaki araçlar kullanılabilir.
- Patroni (By Zalando)
- Repmgr (Replication Manager)
- PAF (PostgreSQL Automatic Failover)
- Pg_auto_failover (By Citus)
Autofailover dediğimiz yapı High Available(HA) yapısının oluşturan parçalardan biridir ve eğer HA yapısına tamamen geçmek istiyorsanız Autofailover yapısının kurulması için yukarıdaki araçlar tek başına yeterli olmayacaktır. Primary veritabanının herhangi bir felaket senaryosunda kapanması ve Standby sunucusunun Primary olarak hayatına devam etmesi uygulama tarafından gelen talepleri tek başına karşılamaya yetmez. Bunun sebebi ise uygulamadan gelen yazma taleplerinin Primary sunucunun IP’sini kullanarak gitmeye çalışmasından kaynaklıdır.
Failover durumu söz konusu olduğunda yazma işlemi artık Standby veritabanının read-only moddan çıkmasıyla sonuçlanır ve yazma işlemleri eski Standby (yeni Primary) üzerinden devam etmektedir. Dolayısıyla uygulamanın veritabanına ulaşacağı IP’nin sunucuların IP’leri yerine Virtual IP olmalıdır. Bunun için birden fazla araç kullanılır. PostgreSQL ile hem load balancer yapısının kurgulanması hem de Virtual IP kullanımı için yaygın olarak HAProxy aracı kullanılabilir. Veritabanına ulaşacak olan process’ler bir adet Virtual IP ile Primary veritabanına ulaştığını düşünelim. Failover senaryosunun gerçekleşmesiyle Standby sunucu yeni Primary olarak hayatına devam ederken HA Proxy ile tanımlanmış Virtual IP’nin üzerinden sanki hala eski Primary sunucuya erişiyormuş gibi talepleri yeni Primary (eski Standby) sunucu üzerinden karşılamaya devam edecektir.
Aslında hazırladığım yazı oldukça uzun ve tl;tr olmaması adına konuları daha küçük yazılara böldüm.
Henüz PAF ve pg_auto_failover araçlarını Autofailover yapısı için denemedim. Diğer iki araç için size iki ayrı blog yazısı hazırladım. Replication Manager (Repmgr) ile Autofailover kurmak için yazıyı en kısa zamanda ekleyeceğim.
Patroni ile Autofailover kurulumu yazı serisine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
PostgreSQL ve Autofailover
PostgreSQL'de Autofailover ve Patroni 1 (Giriş)
PostgreSQL'de Autofailover ve Patroni 2 (Kurulum, Konfigürasyon ve Yönetim)
PostgreSQL'de Autofailover ve Patroni 3 (Mevcut PostgreSQL Cluster'inin Patroni'ye Geçirilmesi)
Comments
Post a Comment