Skip to main content

PostgreSQL ve Autofailover


Bir veritabanının düzenli olarak yedeğinin alınması ve sağlıklı replikasyonun mevcut olması kadar olabilecek herhangi felaket senaryosunda veritabanının devamlılığı da oldukça önemlidir. Gelen taleplerin primary veritabanına ulaşılamama durumunda (sunucunun kapanması veya Postgres servisinin kapanması gibi) okuma ve daha da önemlisi yazma işlemlerinin standby node'lar üzerindeki veritabanından devam etmesi yani read-only olan bir node'un writable olması bir veritabanı yöneticisinin yapması gereken öncelikli işlerden biridir. Bahsettiğim bu yapı Autofailover yapısının mevcut olmasıyla mümkündür.

PostgreSQL veritabanıyla bir Autofailover yapısının kurulmasının birden fazla yolu vardır. Temel olarak Autofailover için aşağıdaki araçlar kullanılabilir.

  • Patroni (By Zalando) 
  • Repmgr (Replication Manager) 
  • PAF (PostgreSQL Automatic Failover) 
  • Pg_auto_failover (By Citus) 
Yukarıda belirtilen araçların her birini Autofailover yapısını PostgreSQL üzerine entegre etmek için ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ücretli olarak ClusterControl’da yaygın olarak kullanılmakta. Lisans ücretinin fazla olması kullanıcıları open source ve ücretsiz kaynaklara yöneltmekte.

Autofailover dediğimiz yapı High Available(HA) yapısının oluşturan parçalardan biridir ve eğer HA yapısına tamamen geçmek istiyorsanız Autofailover yapısının kurulması için yukarıdaki araçlar tek başına yeterli olmayacaktır. Primary veritabanının herhangi bir felaket senaryosunda kapanması ve Standby sunucusunun Primary olarak hayatına devam etmesi uygulama tarafından gelen talepleri tek başına karşılamaya yetmez. Bunun sebebi ise uygulamadan gelen yazma taleplerinin Primary sunucunun IP’sini kullanarak gitmeye çalışmasından kaynaklıdır.

Failover durumu söz konusu olduğunda yazma işlemi artık Standby veritabanının read-only moddan çıkmasıyla sonuçlanır ve yazma işlemleri eski Standby (yeni Primary) üzerinden devam etmektedir. Dolayısıyla uygulamanın veritabanına ulaşacağı IP’nin sunucuların IP’leri yerine Virtual IP olmalıdır. Bunun için birden fazla araç kullanılır. PostgreSQL ile hem load balancer yapısının kurgulanması hem de Virtual IP kullanımı için yaygın olarak HAProxy aracı kullanılabilir. Veritabanına ulaşacak olan process’ler bir adet Virtual IP ile Primary veritabanına ulaştığını düşünelim. Failover senaryosunun gerçekleşmesiyle Standby sunucu yeni Primary olarak hayatına devam ederken HA Proxy ile tanımlanmış Virtual IP’nin üzerinden sanki hala eski Primary sunucuya erişiyormuş gibi talepleri yeni Primary (eski Standby) sunucu üzerinden karşılamaya devam edecektir.

Aslında hazırladığım yazı oldukça uzun ve tl;tr olmaması adına konuları daha küçük yazılara böldüm.

Henüz PAF ve pg_auto_failover araçlarını Autofailover yapısı için denemedim. Diğer iki araç için size iki ayrı blog yazısı hazırladım. Replication Manager (Repmgr) ile Autofailover kurmak için yazıyı en kısa zamanda ekleyeceğim.

Patroni ile Autofailover kurulumu yazı serisine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

PostgreSQL ve Autofailover
PostgreSQL'de Autofailover ve Patroni 1 (Giriş)
PostgreSQL'de Autofailover ve Patroni 2 (Kurulum, Konfigürasyon ve Yönetim)
PostgreSQL'de Autofailover ve Patroni 3 (Mevcut PostgreSQL Cluster'inin Patroni'ye Geçirilmesi)

Comments

Popular posts from this blog

pg_ctl: command not found

Hi, If you can not reach pg_ctl command in bash also you are sure this command exists in your server, check $PATH. -bash-4.2$ echo $PATH /usr/local/bin:/bin:/usr/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin So, the directory of pg_ctl is not seem in PATH. Input directory of pg_ctl and check it then run it.

PostgreSQL Foreign Data Wrappers

Hi all, I would like to mention about generating Foreign Data Wrappers(FDW) on PostgreSQL 9.6. FDW is used for remote access to tables from external data storage. If needed to use remote table in a query, you can use FDW tables. For instance you can get a table from remote database, but there is a condition. The condition is that user should have proper privileges on FDW table. There is two extension for FDW on PostgreSQL. First one is used for accessing PostgreSQL database to PostgreSQL database, called postgres_fdw . Second one is used for accessing PostgreSQL database to different databases (SQL Server, Sysbase) called tds_fdw .  Foreign Data Wrappers feature lets you to cross-query between remote database tables. Postgres_fdw and tds_fdw has different structure. Tds_fdw usign Tabular Data Stream application layer protocol to transfer data between database server and client. Generating Tds_fdw and Postgres_fdw is similar. I share an example for generating FDW between tw...

PostgreSQL High Availability - Patroni 2

Patroni kurulumuyla ilgili oldukça fazla kaynak bulunmakta fakat kurulum ve yönetimini beraber barındıran kaynağa denk gelmedim. Bu yazıda hem Patroni kurulumu hem de kurulum sonrası yönetimiyle alakalı detaylara ulaşabilirsiniz. PostgreSQL cluster'larının yönetimi için kullanılan Patroni ile ilgili temel bilgilerin yer aldığı Autofailover üzerine hazırladığım yazı serisine aşağıdaki linklerden erişebilirsiniz. PostgreSQL ve Autofailover PostgreSQL'de Autofailover ve Patroni 1 (Giriş) PostgreSQL'de Autofailover ve Patroni 2 (Kurulum, Konfigürasyon ve Yönetim) PostgreSQL'de Autofailover ve Patroni 3 (Mevcut PostgreSQL Cluster'inin Patroni'ye Geçirilmesi) Patroni, PostgreSQL veritabanlarının kurulumundan ve konfigürasyonundan sorumludur. Yani Patroni'yi kurduğumuz sunucular aynı zamanda Patroni ile kurulmuş PostgreSQL'leri barındıracak. Üç node'lu PostgreSQL ve üç node'lu ETCD cluster'larını oluşturacağım. Kuruluma önce üç no...