Skip to main content

Bir ERP Sistemi: Peoplesoft

Peoplesoft, dünyada çok sık kullanılan ve yakın zamanda Oracle’ın satın aldığı bir ERP sistemidir. Türkiye’de yalnızca Koç Üniversitesinde ve Acıbadem Üniversitesinde kullanılanıyor şuan (Haziran 2016) Kemerburgaz Üniversitesinde de kullanılmaktaydı fakat kurum olarak kullanılmasından vazgeçildi çeşitli sebepler dolayısıyla.

Peki Peoplesoft tam da ne için kullanılıyor? İşte bu sorunun cevabı çok uzun olabilir çünkü kullanım alanı fazlasıyla geniş. HR şirketleri, hastaneler, okullar için otomasyon sistemi olarak kullanılıyor. Yurt dışında kullanan çok sayıda üniversite ve şirket bulunmakta. En ilginç gelen modülü benim için içerisinde iş ilanları için yer alan kısım olmuştur.

Peoplesoft’u kurduğunuzda içerisinde birçok modül ile birlikte gelir. Örneğin üniversite için ne gerekli olabilir? Not girişi, ders kaydı, öğrenci finansı ekranları, yoklama ekranları, rapor ekranları… eksiksiz tüm ekranlar zaten sistemle birlikte geliyor. İşin güzel yanı siz isterseniz peoplesoft’un kendi tool’ları ile sayfalar, raporlar yapabiliyorsunuz. İstediğiniz kontrolleri koyabiliyorsunuz. Database ile ilgili tüm işlerinizi direk ilişkilendirebiliyorsunuz.

Sayfaları customize edebiliyorsunuz. Mesela sayfalarda kullanılan alanlar direk database’den geliyorsa bunları sql scriptlerinizde kullanabiliyorsunuz. Hatta bir PL/SQL procedure yazıp sayfada kullandığınız alanları parameter olarak alabilirsiniz. Gelen sonucu sayfadaki bir alana değer olarak atayabilirsiniz. Bir arayüzde yapılabilecek ne varsa fazlasını yapabiliyorsunuz. Dinamik dropdown list oluşturabilirsiniz kendi sql scriptlerinizle.

Raporlama yapmayı istiyorsanız Reporting Tool adında modülü bulunmakta. BI Publisher ve Pivot Grid kullanabilirsiniz. 

Pivot Grid ile raporlarınızın sütun ve satır için gelen değerlerini dinamik olarak son kullanıcının isteğine gore değiştirme imkanı verir. Örneğin raporunuzda üç kırılım varsa, kırılımlardan birini sürükle bırak ile raporunuzdan çıkarabilirsiniz.  Bu sayede raporunuza farklı bir açıdan bakma imkanınız olmuş olur.

BI Publisher ile raporlarınızı excel, pdf, word formatında alabilirsiniz. Yapmanız gereken ilk şey BI Publisher de kullanmayı istediğiniz rapora ait, database de bir view oluşturmak  ve bunu kullanmak.

Projeleri develop etmek için, Peoplesoft’un kendine özel farklı tool’ları da bulunmaktadır. Application Engine, Data Mover, Application Designer… Peoplesoft ayrıca kendine özel object oriented bir programlama dili olan Peoplecode’u kullanmaktadır. Java ve C dillerini tecrübe edindiyseniz bunu anlamak ve kullanmak çok kolay olacaktır.

Application Engine tam bir algoritma mantığıyla ilerler. Yapılmasını istediğiniz adımları kodlarla yerleştirisiniz ve “main” bloğu ile başlar. İçerisinde dowhile, doselect,call.. sectionları vardır. Bu sectionlar ile bir sonraki adımda loop mu kullanılacak yoksa bir sonraki section’a mı geçecek onun kararı verilir.

Datamover ile kullanılabilecek yaklaşık 21 komut vardır. Access password’unun update edilmesi, kullanıcı şifrelerin encrypt edilmesi, import ve export işlemleri burada yapılır. Kullanıcılara ait işlemler Oracle database den direk olarak yapılmaz. Çünkü bu kullanıcılar Peoplesoft sisteminde oluşturulmuş kullanıcılardır ve örneğin şifre encrypt edilmek istendiğinde peoplesoft’un buu yapmak için kullandığı specific algoritma vardır ve bunu manuel yapmak imkansızdır.

Application Designer ise en eğlenceli yer benim için. Sayfaların oluşturulması, kontrollerin yazılması ve database design’ının yapıdığı yerdir. Burda hem arayüz he de database ile ilgili tüm herşey gerçekleştirilir. Çok enteresan bir nokta var database tabloları ile ilgili. Örneğin oracle database de oluşturduğunuz tablo adını Application Designer da aradığınızda gelmez. Bunun sebebi bu tablonun App Designer’da oluşturulmamasıdır ama bu tabloyu sayfadaki kontrollerde kullanmanız mümkündür. İlginç olan şu, App Designer’da oluşturulan tablo her zaman Oracle database de gelir. O yüzden tablonun nerde oluşturulduğuna dikkat edilmelidir.

Tabiki her tool’un eksik yönleri vardır fakat Peoplesoft sürekli gelişmekte olan, çok sayıda şirketin kullandığı ve ciddi sayıda geliştiriciye sahip bir tooldur. Farkllı modüllerinin olması, Oracle Database’inin kullanılması, Oracle’ın desteği sayesinde daha hızlı gelişmesi ile de ayrıca tercih sebebi olabilir.

Peoplesoft’a ait özet ve temel konulardan bahsetmek istedim. Bunun dışında da Peoplesoft tam bir derya deniz hem son kullanıcılar, hem developer’lar için.

Sevgilerimle,

Comments

Popular posts from this blog

pg_ctl: command not found

Hi, If you can not reach pg_ctl command in bash also you are sure this command exists in your server, check $PATH. -bash-4.2$ echo $PATH /usr/local/bin:/bin:/usr/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin So, the directory of pg_ctl is not seem in PATH. Input directory of pg_ctl and check it then run it.

PostgreSQL Foreign Data Wrappers

Hi all, I would like to mention about generating Foreign Data Wrappers(FDW) on PostgreSQL 9.6. FDW is used for remote access to tables from external data storage. If needed to use remote table in a query, you can use FDW tables. For instance you can get a table from remote database, but there is a condition. The condition is that user should have proper privileges on FDW table. There is two extension for FDW on PostgreSQL. First one is used for accessing PostgreSQL database to PostgreSQL database, called postgres_fdw . Second one is used for accessing PostgreSQL database to different databases (SQL Server, Sysbase) called tds_fdw .  Foreign Data Wrappers feature lets you to cross-query between remote database tables. Postgres_fdw and tds_fdw has different structure. Tds_fdw usign Tabular Data Stream application layer protocol to transfer data between database server and client. Generating Tds_fdw and Postgres_fdw is similar. I share an example for generating FDW between two Po

PostgreSQL High Availability - Patroni 2

Patroni kurulumuyla ilgili oldukça fazla kaynak bulunmakta fakat kurulum ve yönetimini beraber barındıran kaynağa denk gelmedim. Bu yazıda hem Patroni kurulumu hem de kurulum sonrası yönetimiyle alakalı detaylara ulaşabilirsiniz. PostgreSQL cluster'larının yönetimi için kullanılan Patroni ile ilgili temel bilgilerin yer aldığı Autofailover üzerine hazırladığım yazı serisine aşağıdaki linklerden erişebilirsiniz. PostgreSQL ve Autofailover PostgreSQL'de Autofailover ve Patroni 1 (Giriş) PostgreSQL'de Autofailover ve Patroni 2 (Kurulum, Konfigürasyon ve Yönetim) PostgreSQL'de Autofailover ve Patroni 3 (Mevcut PostgreSQL Cluster'inin Patroni'ye Geçirilmesi) Patroni, PostgreSQL veritabanlarının kurulumundan ve konfigürasyonundan sorumludur. Yani Patroni'yi kurduğumuz sunucular aynı zamanda Patroni ile kurulmuş PostgreSQL'leri barındıracak. Üç node'lu PostgreSQL ve üç node'lu ETCD cluster'larını oluşturacağım. Kuruluma önce üç no