Bir ERP Sistemi: Peoplesoft

Peoplesoft, dünyada çok sık kullanılan ve yakın zamanda Oracle’ın satın aldığı bir ERP sistemidir. Türkiye’de yalnızca Koç Üniversitesinde ve Acıbadem Üniversitesinde kullanılanıyor şuan (Haziran 2016) Kemerburgaz Üniversitesinde de kullanılmaktaydı fakat kurum olarak kullanılmasından vazgeçildi çeşitli sebepler dolayısıyla.

Peki Peoplesoft tam da ne için kullanılıyor? İşte bu sorunun cevabı çok uzun olabilir çünkü kullanım alanı fazlasıyla geniş. HR şirketleri, hastaneler, okullar için otomasyon sistemi olarak kullanılıyor. Yurt dışında kullanan çok sayıda üniversite ve şirket bulunmakta. En ilginç gelen modülü benim için içerisinde iş ilanları için yer alan kısım olmuştur.

Peoplesoft’u kurduğunuzda içerisinde birçok modül ile birlikte gelir. Örneğin üniversite için ne gerekli olabilir? Not girişi, ders kaydı, öğrenci finansı ekranları, yoklama ekranları, rapor ekranları… eksiksiz tüm ekranlar zaten sistemle birlikte geliyor. İşin güzel yanı siz isterseniz peoplesoft’un kendi tool’ları ile sayfalar, raporlar yapabiliyorsunuz. İstediğiniz kontrolleri koyabiliyorsunuz. Database ile ilgili tüm işlerinizi direk ilişkilendirebiliyorsunuz.

Sayfaları customize edebiliyorsunuz. Mesela sayfalarda kullanılan alanlar direk database’den geliyorsa bunları sql scriptlerinizde kullanabiliyorsunuz. Hatta bir PL/SQL procedure yazıp sayfada kullandığınız alanları parameter olarak alabilirsiniz. Gelen sonucu sayfadaki bir alana değer olarak atayabilirsiniz. Bir arayüzde yapılabilecek ne varsa fazlasını yapabiliyorsunuz. Dinamik dropdown list oluşturabilirsiniz kendi sql scriptlerinizle.

Raporlama yapmayı istiyorsanız Reporting Tool adında modülü bulunmakta. BI Publisher ve Pivot Grid kullanabilirsiniz. 

Pivot Grid ile raporlarınızın sütun ve satır için gelen değerlerini dinamik olarak son kullanıcının isteğine gore değiştirme imkanı verir. Örneğin raporunuzda üç kırılım varsa, kırılımlardan birini sürükle bırak ile raporunuzdan çıkarabilirsiniz.  Bu sayede raporunuza farklı bir açıdan bakma imkanınız olmuş olur.

BI Publisher ile raporlarınızı excel, pdf, word formatında alabilirsiniz. Yapmanız gereken ilk şey BI Publisher de kullanmayı istediğiniz rapora ait, database de bir view oluşturmak  ve bunu kullanmak.

Projeleri develop etmek için, Peoplesoft’un kendine özel farklı tool’ları da bulunmaktadır. Application Engine, Data Mover, Application Designer… Peoplesoft ayrıca kendine özel object oriented bir programlama dili olan Peoplecode’u kullanmaktadır. Java ve C dillerini tecrübe edindiyseniz bunu anlamak ve kullanmak çok kolay olacaktır.

Application Engine tam bir algoritma mantığıyla ilerler. Yapılmasını istediğiniz adımları kodlarla yerleştirisiniz ve “main” bloğu ile başlar. İçerisinde dowhile, doselect,call.. sectionları vardır. Bu sectionlar ile bir sonraki adımda loop mu kullanılacak yoksa bir sonraki section’a mı geçecek onun kararı verilir.

Datamover ile kullanılabilecek yaklaşık 21 komut vardır. Access password’unun update edilmesi, kullanıcı şifrelerin encrypt edilmesi, import ve export işlemleri burada yapılır. Kullanıcılara ait işlemler Oracle database den direk olarak yapılmaz. Çünkü bu kullanıcılar Peoplesoft sisteminde oluşturulmuş kullanıcılardır ve örneğin şifre encrypt edilmek istendiğinde peoplesoft’un buu yapmak için kullandığı specific algoritma vardır ve bunu manuel yapmak imkansızdır.

Application Designer ise en eğlenceli yer benim için. Sayfaların oluşturulması, kontrollerin yazılması ve database design’ının yapıdığı yerdir. Burda hem arayüz he de database ile ilgili tüm herşey gerçekleştirilir. Çok enteresan bir nokta var database tabloları ile ilgili. Örneğin oracle database de oluşturduğunuz tablo adını Application Designer da aradığınızda gelmez. Bunun sebebi bu tablonun App Designer’da oluşturulmamasıdır ama bu tabloyu sayfadaki kontrollerde kullanmanız mümkündür. İlginç olan şu, App Designer’da oluşturulan tablo her zaman Oracle database de gelir. O yüzden tablonun nerde oluşturulduğuna dikkat edilmelidir.

Tabiki her tool’un eksik yönleri vardır fakat Peoplesoft sürekli gelişmekte olan, çok sayıda şirketin kullandığı ve ciddi sayıda geliştiriciye sahip bir tooldur. Farkllı modüllerinin olması, Oracle Database’inin kullanılması, Oracle’ın desteği sayesinde daha hızlı gelişmesi ile de ayrıca tercih sebebi olabilir.

Peoplesoft’a ait özet ve temel konulardan bahsetmek istedim. Bunun dışında da Peoplesoft tam bir derya deniz hem son kullanıcılar, hem developer’lar için.

Sevgilerimle,

Comments

Popular posts from this blog

PostgreSQL High Availability - Patroni 2

PostgreSQL Foreign Data Wrappers

PostgreSQL High Availability - Patroni 1